Schoudercongres december 2017

Op vrijdag 15 december was het 3e schoudercongres in Den Bosch, georganiseerd door Schoudernetwerken Nederland. Vanuit het hele land zijn op deze dag schouderfysiotherapeuten en specialisten bij elkaar gekomen om het laatste nieuws te horen op het gebied van schouderklachten.

Verschillende sprekers, nationaal en internationaal, hebben kennis en onderzoeken gepresenteerd van de afgelopen paar jaar. De ochtend bestond uit voordrachten voor de hele groep en de middag was opgedeeld uit drie tijdsblokken waarbij de de aanwezigen konden kiezen uit verschillende korte presentaties. Zo kon een ieder zelf uitkiezen welk onderwerp hem of haar aan sprak. 

De dag was interactief door een app waarmee aanwezigen vragen konden beantwoorden en vanuit de zaal konden stemmen op de wetenschapsprijs van 2017. 

Enkele interessante onderwerpen waren het gebruik van vragenlijsten, ontwikkeling en revalidatie bij een schouderprothese, het testen van de kracht van een specifieke spier met een belangrijke functie voor het schouderblad (m. serratus anterior), afwijkingen van het schouderblad, elleboogklachten bij jonge kinderen en zwemmers met schouderklachten. 

Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen van de patiënt in de fysiotherapie erg belangrijk is voor de uitkomst van de therapie. Zeker de moeite waard dus om van te voren te vragen hoeveel vertrouwen de patiënt heeft in het herstel van zijn of haar schouder met behulp van fysiotherapie. 

Schouderprotheses worden nog niet zo vaak geplaatst in vergelijking met een knie- en heupprotheses. Toch heeft de prothese al veel ontwikkelingen doorgemaakt,  er zijn verschillende mogelijkheden zoals het vervangen van de kop, de kom of de kop en de kom omdraaien. Voor elk type zijn er aandachtspunten voor de revalidatie, voor fysiotherapeuten dus erg van belang om de protocollen te kennen. 

De spierkracht van een spier vertelt ons veel over een eventueel probleem van de schouder. Er werken veel spieren samen om het schoudergewricht goed te laten bewegen, om de spieren afzonderlijk te testen is soms lastig. Een beweging wordt vaak door meerdere spieren tot stand gebracht. Het is mooi om te zien hoe collega's onderzoek doen naar het zo goed mogelijk testen van de spieren afzonderlijk. Dit is zowel voor onderzoek als training erg belangrijk. 

Het schouderblad staat bij veel mensen in een verschillende positie, we weten dat het schouderblad een bepaald bewegingspatroon heeft zodat de arm grote bewegingsuitslagen kan maken en stabiel kan blijven. Toch is vaak de vraag wat er eerst was, de afwijking van het schouderblad of een ander probleem die er voor zorg dat het schouderblad gaat afwijken. Ook hoeft een afwijking in het bewegingspatroon of stand van het schouderblad niet altijd problemen te geven. Mooi dat we zogenoemde reductietesten hebben om dit te onderzoeken. 

Tijdens het congres werd er ook een zijsprong gemaakt naar de elleboog. Erg interessant om hier meer over te horen, zo is er een bekende aandoening die vooral bij jonge pitchers voorkomt aan de elleboog. Door de herhaalde werpbeweging kan er een kraakbeenprobleem ontstaan in de elleboog. Soms wordt er met andere sporten een soort gelijke beweging gemaakt en is het dus van belang dit probleem tijdig te herkennen zodat de jonge sporters na revalidatie nog kunnen terug keren op niveau. 

Op het congres was er een fysiotherapeut aanwezig van het Spaanse zwemteam, zij vertelde meer over haar behandeltechnieken, een combinatie van mobilisatie, diepe massage, oefeningen en behandelen van de wervelkolom. Met een snel resultaat na 5 tot 6 behandelingen. Daarnaast vertelde een zwemster hoe haar schouderklacht er voor zorgde dat ze helaas haar zwemcarrière eerder moest stoppen. Van haar verhaal kunnen we weer leren, zoals bijvoorbeeld bij jonge sporters een betere opbouw in trainingsintensiteit. 

Een mooie dag met goede sprekers en interessante onderwerpen!


Ara fysiotherapie

Wijk aan Zeeërweg 101

1972NN IJmuiden

06 - 51502846

info@schouderexpertise.nl
Copyright 2021