Klinische les voor huisartsen in opleiding

Op dinsdag 25 oktober hebben Wicky Bakker-van Zelst en Nicolas van Brussel een klinische les gegeven aan huisartsen in opleiding (haio's) in Amsterdam-Noord.

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 1 op de 3 consulten bij de huisarts gerelateerd zijn aan klachten van het bewegingsapparaat. Haio's krijgen echter maar enkele weken les in het diagnosticeren en behandelen van klachten aan gewrichten en spieren.

De haio's wilden graag meer te weten komen over diagnostiek van schouder- en rugklachten. De vraag was of er voor de schouder niet één test is om de voorlopige diagnose uit de anamnese te bevestigen. Deze test zou dan ook nog goed onderbouwd moeten zijn. Helaas is dit voor het schoudergewricht niet zo simpel. Een cluster van testen kan meer zeggen over de uitslag. Al snel was de conclusie dat de huisarts eigenlijk geen tijd heeft voor uitgebreide diagnostiek, samen-werking door bijvoorbeeld een eenmalig consult van de fysiotherapeut kan daarom zinvol zijn. 

Tijdens de klinische les zijn de testen voor het schouderblad, de cuffspieren en stabiliteit doorgenomen. De haio's waren zeer geïnteresseerd en er ontstond een leuk gesprek over wie de behandelaar zou moeten zijn bij welke klacht. De samenwerking is voor een lange termijneffect zeer belangrijk. 

In de toekomst zal fysiotherapie MCN voor meer haio's klinische lessen verzorgen! 

Ara fysiotherapie

Wijk aan Zeeërweg 101

1972NN IJmuiden

06 - 51502846

info@schouderexpertise.nl
Copyright 2021