Schouderaandoeningen

Subacromiale klachten (pees- en/of slijmbeursproblematiek)
Subacromiale klachten is een verzamelnaam voor klachten die ontstaan rondom de ruimte onder het schouderdak. Het kan zijn dat de klachten veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de slijmbeurs of de pezen. Het meest interessant is waardoor de klachten zijn ontstaan onder het schouderdak. Dit kan na een trauma, bijvoorbeeld een gedeeltelijke scheur van de pees, maar dit kan ook geleidelijk aan ontstaan. Vaak ligt de oorzaak dan buiten het gebied van de pijnklachten, hierbij kan je denken aan het schouderblad, de bovenrug of de nek. 

Scapulaire dyskinesie (afwijking van de stand van het schouderblad)
Het schouderblad speelt een belangrijke rol tijdens het bewegen van de schouder. Wanneer  de arm voorwaarts of zijwaarts beweegt moet het schouderblad op een bepaalde manier mee draaien. Soms zie je dat door zwakte van bepaalde spieren het schouderblad niet netjes tegen de ribbenkast staat of dat het schouderblad tijdens armbewegingen op een verkeerde manier draait. Dit kan klachten geven onder het schouderdak, de nek of het midden van de rug.  

Frozen Shoulder (een pijnlijke en stijve schouder)
Een frozen shoulder is een kapselontsteking. De oorzaak is vaak onbekend en komt voor aan de niet dominante zijde. Er zijn wel een aantal risicofactoren die de kans op een frozen shoulder vergroten. Na een trauma of mensen met bijvoorbeeld diabetes hebben een hoger risico op een frozen shoulder. Een frozen shoulder heeft drie fases, de eerste fase is erg pijnlijk maar de schouder is dan nog niet stijf. In de tweede fase neemt de pijn af maar is er sprake van een grote bewegingsbeperkingen (de bevroren fase), de laatste fase zijn er weinig pijnklachten en neemt de bewegelijkheid weer toe (de dooiende fase). 
Schouderinstabiliteit 

Het schoudergewricht kan veel richtingen op bewegen. Het is belangrijk dat alle spieren goed samen werken om het gewricht stabiel te houden. Daarnaast zit er om het gewricht een kapsel dat er voor zorgt dat de kop goed in de kom blijft. Na een trauma kan dit kapsel uitgerekt of gescheurd zijn, de kop kan uit de kom schieten en er is dan sprake van een luxatie. Soms gebeurd dit gedeeltelijk (subluxatie). De schouder kan ook instabiel zijn zonder dat de kop uit de kom gaat, het is van belang om de spieren rondom de kop en kom (de rotator cuff spieren) goed op te trainen.

Schouderfractuur (gebroken schouder) 
Tijdens een val kan de kop van de schouder of de bovenarm breken. Er zijn verschillende soorten breuken. Meestal wordt een een conservatief beleid gestart met de eerste weken rust en een sling. Daarna wordt met behulp van fysiotherapie de schouder weer mobieler en sterker gemaakt. In enkele gevallen moet de breuk geopereerd worden, ook na de operatie is het van belang tijdig te starten met fysiotherapie. 

Klachten van het Acromioclaviculaire gewricht (AC) 
Bovenop de schouder is er nog een gericht tussen het sleutelbeen en het schouderdak. In dit gewricht kan op latere leeftijd slijtage ontstaan maar op jongere leeftijd ook een verminderde mobiliteit of dispositie van het gewricht. Soms is deze klacht aanwezig met een andere beperking van het schoudergewricht. 

Revalidatie na een schouderoperatie
Wanneer er grote schade in het gewricht is of fysiotherapie niet voldoende helpt kan er een operatie plaats vinden. Er zijn verschillende schouderoperaties, de duur van de revalidatie is erg afhankelijk van wat er tijdens de operatie gedaan wordt. Met het hechten van een pees zal de revalidatie langer duren als bij het verwijderen van het stukje van het schouderdak. Vraag aan uw fysiotherapeut altijd goed wat het behandelplan is en hoe lang de revalidatie kan duren voordat u geopereerd wordt. 
Ara fysiotherapie

Wijk aan Zeeërweg 101

1972NN IJmuiden

06 - 51502846

info@schouderexpertise.nl
Copyright 2021